Tapio Osala

Varsinainen kotisivuni on osoitteessa http://TapioOsala.com Siellä on nojapyörä (Härmäpyörä) ja Katariina Järvisen musiikkiasiaa...

keskiviikkona, kesäkuuta 30, 2010

Kaupunginjohtaja Lumio hyppii silmille

Vaasan valtuustossa tehtiin pari viikkoa sitten päätöksiä koskien ylintä johtamisjärjestelmää. Asia koski kahden kaupunginhallituksen alaisen apulaiskaupunginjohtajan viran lakkautusta ja näin leipoa Lumiosta yksin kaupunginjohtaja. Asia ratkesi äänestyspäätöksellä. Asiaan kuuluu, että nyt on toitotettu ryhdyttävän asiantuntijapohjaiseen virkamiesjohtoon. Suhtaudun hyvin epäillen siihen, että uudet kolme toimialajohtajan virkaa täytettäisiin pätevyyden perusteella. Toivottavasti ainakin Lumio alkaa toimia virkavastuulain mukaisena viranhaltijana.

Kaupunginjohtaja oli itse yksin valmistellut asian, joka koski siis hänen omaa asemaansa.

Asia koski kahden kaupunginhallituksen alaisen apulaiskaupunginjohtajan viran lakkautusta ja näin leipoa Lumiosta yksin kaupunginjohtaja. Asia ratkesi äänestyspäätöksellä. Asiaan kuuluu, että nyt on toitotettu ryhdyttävän asiantuntijapohjaiseen virkamiesjohtoon. Suhtaudun hyvin epäillen siihen, että uudet kolme toimialajohtajan virkaa täytettäisiin pätevyyden perusteella. Toivottavasti ainakin Lumio alkaa toimia virkavastuulain mukaisena viranhaltijana.

Kaupunginjohtaja valmistelee asiat kaupunginhallitukselle, ei valtuustolle. Kaupunginhallitus on oikea foorumi myös kaupunginjohtajan täydentäville suullisille selityksille.

Kaupunginvaltuustolle asiat esittää aina kaupunginhallitus, ei kaupunginjohtaja. Esitysten tulisi olla kirjallisia ja niin selkeitä ja yksiselitteisiä ettei  ainakaan kaupunginjohtajan tarvitsisi valtuustolle aikeitaan pyytämättä selvitellä.

Kaupunginjohtaja Markku Lumio osallistui nytkin hyvin innokkaasti valtuustossa käytyyn poliittiseen keskusteluun. Vaikka Lumio on valittu tehtäväänsä nimenomaan Jyväskylän kunnallispoliitikkona on meillä Vaasassa totuttu siihen, että viranhaltijat puhuvat valtuustossa vain jos heiltä jotain erikseen kysytään.
Kun on kyseessä oman aseman pönkittäminen ja mahdollisesti taloudelliseen etuunkin johtavan päätöksen käsittely, niin  on erikoista että asianomainen itse valmistelee asian ja vielä lukuisissa puheenvuoroissa puolustaa sitä. Tavallisesti ei omaa henkilökohtaista etua käsittelevän asian käsittelyyn saa osallistua lainkaan.
Minusta kaupunginjohtaja Lumio on ymmärtänyt väärin asemansa suhteessa kaupunginvaltuustoon. 

Hän on julkisuudessa arvostellut valtuuston puheenjohtaja Håkan Nordmania ja valtuutettu Raimo Rauhalaa kun heidän mielipiteensä ja äänestyskäyttäytymisensä eivät olleet hänen henkilökohtaisten etujensa mukaisia.
Kaupunginvaltuutettujen arvostelu ei sovi kaupunginjohtajalle, eikä luottamushenkilöiden arvostelu yleensäkään viranhaltijoille. 

Valtuusto on kaupunginjohtajan työnantaja ja sen puheenjohtaja kaupungin korkein henkilö.
Kaupunginjohtaja kehotti meitä päättäjiä jättämään ”pulinat pois”. 

Minä kehotan Lumiota jättämään pulinat pois valtuustossa ja lopettamaan valtuutettujen arvostelun. Myös valtuutettujen puheenvuorojen keskeyttämisyritykset ovat sopimattomia kaupunginjohtajalle.
Äänestäjät ovat valtuutetut valinneet ja viranhaltijoiden on vaalitulos pulinoitta hyväksyttävä.

Tapio Osala (vihr.)
Kaupunginvaltuutettu
Vaasa

(pääosin samanlainen kirjoitus julkaistiin 30.6.2010 Pohjalaisessa)

0 Comments:

Lähetä kommentti

<< Home